Hacking Firefox for fun and love ~

Mar 26, '16
Pisao : dn5
Datum : 10.10.2014.
Blog  : http://dn5.ljuska.org
Twitter: @dn5__

Napomena: Ovaj tutorial je pisan u 2014. godini, a objavljen 2016. Sretna nova godina!

Intro

Kako dugo nisam pisao nijedan post na blogu a imam veliku želju da ga držim što je moguće ažuriranim, sjetio sam se da nešta napišem.

Danas ću pisati o tome na koji način možete da koristeći se outline funkcijama u Firefox automatski spasite sve šifre ukucane u formu bez ikakvog dodatnog pritiska na dugme "Remember Me", a ne koristeći se nijednom external bibliotekom.

Sam uvod ću početi tako što ću opisati algoritam i postupak rada. Prvo ćemo uzeti u obzir da je Mozillin web-pretraživač naziva Firefox otvorenog koda te ako volite da 'hakirate' (čitaj: buljite u monitor / text-editor), isti možete preuzeti i re-programirati sa svojim very-own funckijama i dodatcima.

Firefox je kao što sam već naveo open-source projekat na kojem rade veliki majstori u društvenom remote ili lokal okruženju pod nazivom Mozilla Community. Njihov posao je da u slobodno vrijeme ažuriraju kod, traže rupe, pridodaju ideje, pišu dokumente, bacaju hejt, i tome slično. Međutim, Firefox je vrlo rasprostranjen u upotrebi u poslovnom i privatnom aražmanu. To određenim ljudima predstavlja jednu ideologiju u kojoj se razmišljajući na drugi način, obuhvata i crno korištenje i zloupotrebljavanje tog koda na način da se rupe ne prijavljuju nego da se koriste u određene svrhe.

Da pređemo na posao, u napomenu bi još stavio i to da svako može da prati ovaj tutorijal ako ima iole znanja u informatici te nix sistemima. Zašto nix? Zato što se ja vrtim na njemu dok pišem ovaj tekst. Tutorijal važi i za Windows build Firefoxa!

Verzija: pod kojom radim je Mozilla Firefox 32.0.3
Sistem : na kojem radim je Crunchbang Waldorf (Debian)

Firefox + JS = </3

Mozilla Firefox ima djelimično zanimljiv koncept rada, a on se bazira na jednostavnim modulima ispisanim u JavaScript. Firefox naime koristi Javascript (vjerovatno pomoću raznih frameworka) i kao add-on language-of-choice i kao njegov izvorni core pojedinih funkcija. Samim tim možemo slobodno reći da Firefox omogućava svim korisnicima da jednim jezikom izvedu više operacija te da se dijeljenje funkcija i procedura obostrano koristi.

Razlog zašto pričam o ovome je taj da se i princip internog logiranja bazira na već naglašenoj Javascript proceduri. Ako se pitate zašto...

Omni.ja (.ti, .on, .oni, .mi, .vi?)

Čudan header, a šta je to OMNI.ja --- Omni je skup lokaliziranih fajlova koji čine Firefox preference i kodove otvorenog tipa. Omni.ja je u ranijim verzijama Firefoxa bio prepoznatljiv po nazivu Omni.JAR, dok u još ranijim verzijama nije ni postojao nego su svi fajlovi bili smješteni u folderu Firefox instalacije. Razlog zašto je Firefox zamrsio posao i meni, i vama i svima koji prate tutorijal je upravo taj, zbog sigurnosnih razloga (a i zbog I/O loading procedura koje su sad brže).

Više o Omni.ja fajlovima možete pročitati na Mozilla Developer Network stranici ovdje .

O kakvom problemu je riječ?

Omni.ja fajl ne završava sa prepoznatljivom ekstenzijom ".jar" samo zato što šugavi Windows System Restore ne spašava istu, pa se Mozilla rekompilacijom odlučila za .ja ekstenzijom, ali je tu proceduru ubacila i u *nix izdanjima što je sasvim logično budući da se radi o otvorenom projektu.

Da vidimo o kakvom je fajlu riječ, uradio sam hexdump prvih 10 bajtova:

medo@server:/opt/firefox$ hexdump -C -n 10 omni.ja 
00000000 50 4b 03 04 14 00 02 00 08 00          |PK........|

Uuu.. zanimljivo zvuči, nešta kao.. Čekaj, čekaj :-)

medo@server:/opt/firefox$ file omni.ja 
omni.ja: Zip archive data, at least v2.0 to extract

Tu sam te čekao. Našom malom, privatnom investigacijom, došli smo do zaključka da je to ustvari samo ZIP fajl, baš kao što piše i na MDN (Izvinite na sarkazmu). Pratite me, kopirajte originalni omni.ja u novi folder.

medo@server:/opt/firefox$ sudo mkdir omninew && sudo cp omni.ja omninew/

Odlično, idemo dalje. Sad ide unzip po default opcijama, ili kako vama odgovara, samo ne dirajte headere i to je to.

$ sudo unzip omni.ja
$ sudo rm omni.ja

Sad su nam ostale samo bitne stvari, malo editovanja, spašavanje, zipovanje i to je to.

Cached files zadaju probleme - po prvi put

U biti, cached fajlovi nam nikad ne bi trebali zadavati probleme, oni su tu da ubrzaju repetativni proces, ali u ovom slučaju zadaju. Ako su u default Omni.ja fajlovima smještene cached procedure (a jesu), naš novo-kompanovani fajl se ne bi re-kešao jer Firefoxu to nije potrebno.

Kešovani fajlovi unutar Omni.ja se nalaze u direktoriju naziva jaloader i jssubloader (zahvaljujem se Archaeopteryx i jdm korisnicima sa oficijalnog IRC MDN-a što su me pointali zbog problema) i ako ti fajlovi nisu izbrisani prije re-zipovanja, naš kod kao što sam već rekao neće ni raditi.

$ sudo rm -rf jsloader/ && sudo rm -rf jssubloader/

Šta sad?

Pozivanje pre-definisanih funkcija

Ako uđemo unutar direktorija components možemo vidjeti razne .js fajlove a isti služe da ih Firefox poziva tokom load-time ili run-time. Ovi fajlovi su kao što sam već naveo dio Mozillinih modula i ostvaruju mogućnost re-edita i kompilacije pojedinih stvari. Mi ćemo u jednom od tih fajlova ispisati jednu liniju koda koja će se pozvati onda kada mi to budemo željeli.

omninew $ ls
chrome chrome.manifest **components** defaults greprefs.js hyphenation modules res update.locale
omninew $ cd components/

Ovdje imate toliko fajlova koje će vam pružiti veliku mogućnost podešavanja Firefox-a da je to prosto nemoguće šta se sve može uraditi, a ako mi nevjerujete.

components $ ls -l . | wc -l
92

Sa ukupnih 92 fajla, ja mislim da je to sasvim dovoljno da se zabavljate onda kad vam je dosadno. Što se tiče današnjeg tutorijala, mene iskreno interesuje samo jedan fajl.

components $ file nsLoginManagerPrompter.js 
nsLoginManagerPrompter.js: ASCII text

Otvorite gore navedeni fajl u vašem najdražem code editoru (vim ftw) i idite do linije 769 odnosno do funkcije _showSaveLoginNotification. Bacanjem pogleda na naziv funkcije vidimo da se ista poziva onda kada se tokom POST procesa u formi baca popup "spasi ovu lozinku" ko na slici dole samo ni nalik (ugl. da znate o čemu je riječ).

Info-pwSaveLoginNotification

A tu je i komentar od strane developera.

/*
 * _showSaveLoginNotification
 *
 * Displays a notification bar or a popup notification, to allow the user
 * to save the specified login. This allows the user to see the results of
 * their login, and only save a login which they know worked.
 *
 * @param aNotifyObj
 *    A notification box or a popup notification.
 */

Ako odemo na liniju 800 možemo primjetiti da se tu kreira nova varijabla u koju je smješten objekat _pwmgr.

var pwmgr = this._pwmgr;

Ispod vidimo funckije pozivanja po odabiru dugmića koji pritišćemo (Remember Me, Not Now, Never for this site). Mi želimo da se pri svakom POST zahtjevu u login formi pozove ista funkcija kao i u Remember Me. Sve što trebamo je da dodamo jednu liniju ispod L.N. 800 tako da sve zajedno izgleda ovako.

var pwmgr = this._pwmgr;
pwmgr.addLogin(aLogin)

Šta smo uradili?

Jednostavno smo pozvali varijablu (predefinisani objekat) pwmgr, zatim smo pozvali funkciju iz procedure _pwmgr koja je već definisana (AddLogin), a zatim unijeli informacije koje su poslane kroz zahtjev aLogin.

Sada nam je ostalo još repakiranje i testiranje.

Repakiranje

U MDN stirktno je naveden način repakiranja svih fajlova da se isti mogu loadovati bez header corruption unutar Firefox-a.

zip -qr9XD omni.ja *

Vratimo se u omninew/ direktorij a zatim pišemo sljedeću komandu.

omninew $ sudo zip -qr9XD omni.ja *

Što znači pakiraj sve fajlove bešumno (bez listanja) i rekruzivno sa boljom kompresijom bez dodatnih atributa i bez dodavanja direktorijskih dodataka. Sve što nam je ostalo je da zamjenimo stari Omni.ja sa novim. Možete usput dodati i chmod da Firefox ima osnovne privse a to je da se samo čitaju.

omninew $ sudo rm ../omni.ja && sudo cp omni.ja ../.

Outro

U biti, to bi bilo to, stim da postoji dodatna funkcija koju sam napisao a koju ću zainteresovanim da pošaljem ili da postavim na blog (ako vas ima dovoljno zainteresovanih naravno) koja umjesto što spašava sve user/passwd informacije u internom Firefox password manager modulu, spašava ih u fajlu koristeći se I/O Firefox metodama koji su također na MDN. Skripta je malo duža (malo hah), i zahtjeva da unaprijed znate ove osnove.

Hvala svima koji pružaju podršku na ovaj ili onaj način. Poseban shot-out za Ljusku jer odavno nisam postavio ništa. CO: tr3x, c0ax, v0da, Krunix, marko, codex, gz4rth, Neuroticar i drugi! :-)